Waarom de gemeente niet kan investeren

Zonnepanelen zijn een hype. Vanuit de regering is er redelijk wat subsidie beschikbaar gemaakt en huiseigenaren maken gretig gebruik door zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Want op deze manier energie opwekken is wel heel makkelijk natuurlijk. Toch is dit voor bestaande gemeentelijke gebouwen niet zo makkelijk. Grote gebouwen, check. Grote daken, check. Zonnepanelen wijzen naar het zuiden….aiiii dat is jammer. Veel gemeentelijke gebouwen vallen af omdat de opbrengst laag gaat uitvallen. Daardoor is het niet rendabel ze te plaatsen en dat terwijl de gemeentes graag panelen op hun eigen daken willen hebben. Het ene paneel gaat 25 jaar mee, maar andere panelen gaan soms wel 40 jaar mee. Heb je een dak dat na 30 jaar vervangen moet worden, moeten de zonnepanelen er weer af. Een kostbaar grapje als je zonnepanelen nog heel lang mee gaan. Dit moet dus goed op elkaar afgestemd worden. Met de huidige huizenmarkt zijn zonnepanelen wel weer een meerwaarde voor de woning. Zeker de jongere generatie die verhuizen, hechten steeds meer waarde aan zonnepanelen op het dak en zullen eerder voor zo’n huis kiezen.

De postcoderoos niet optimaal

Maar stel, ik heb een dak waar geen zonnepanelen op passen, maar wil wel
investeren in duurzaamheid en een goedkopere energierekening. Dan willen gemeentes gemeenschappelijke gebouwen ter beschikking stellen om algemene panelen te plaatsen. Woon je dan in de postcoderoos, dan mag je investeren en profijthalen van je panelen. Echter zijn geschikte gebouwen schaars en wanneer er een gebouw gevonden worden dat geschikt is, is er weinig animo te vinden onder de investeerders. Voor gemeentes, om te investeren in zonnepanelen op  algemene gebouwen, is et óók niet rendabel om zonnepanelen te betalen. Stroom inkopen kan op zo’n laag tarief voor de gemeente, dat ze verlies lijden wanneer ze terug leveren.

Een stap te ver

Investeren in zonnepanelen is voor gemeentes alleen interessant wanneer er nieuwbouw plaatsvindt. Dan gelijk zonnepanelen erop. Dat is het meest rendabel omdat overal al rekening mee gehouden wordt. De juiste bevestiging voor de panelen wordt al geplaatst, de daken kunnen al gericht worden op het zuiden en de daken en zonnepanelen kunnen op het gebied van materiaal perfect op elkaar afgestemd worden. Eigenlijk is de focus op zonnepanelen dus helemaal geen juiste stap. De vervuiling van het milieu valt ook vooral onder ons warmte verbruik. Of te wel ons gas verbruik. Je kan beter eerst de behoeftes aan energie verminderen dan een groot deel proberen te vervangen voor duurzame alternatieven. Isolaties en daar goede subsidies voor verstrekken is beter voor het milieu, dan wanhopig opzoek naar geschikte daken voor zoveel mogelijk panelen. Zonnecollectoren om warm water te maken s de volgende stap. Op gas besparen is interessant voor de portemonnee van een consument, dat is tenslotte het grootste gedeelte van je energierekening. Het is ook het lastigst om goed en rendabel op te besparen.