De Energiewende gaat gestaag

Kaart Rethem

U zal het plaatsje in Duitsland misschien niet eens kennen. Een klein gehucht dat vroeger inkomsten haalden uit de tol om de rivier over te steken. Nu is er een snellere betere route beschikbaar. Maar met de Energiewende zag dit dorpje haar kans schoon. Door volop samen te werken met haar inwoners is het dorpje Rethem een dorpje dat energie kan verkopen aan het net. Het dorp wekte in een jaar, 30 procent meer energie op dan dat ze verbruikte. Dit zorgde ervoor dat 40% van de inkomsten van het dorp uit de duurzame energie kwam.
Welke maatregelen dan

In het begin heeft Duitsland veel beloftes gemaakt over subsidies en in het begin gehandhaafd. Er is nu wat onvrede hierover, maar toch staan de inwoners van Duitsland nog steeds achter de Energiewende. Hoe heeft Rethem voor elkaar gekregen zoveel duurzame energie op te wekken? In 2000 begonnen zij al met het plaatsen van windmolens. Zo’n twintig stuks draaien nu om het dorp te voorzien van energie. Veel werkgroepen en avonden om te discussiëren zijn ingepland om informatie te verstrekken. Zonnepanelen werden geplaatst op daken als investering en eigen gebruik en zelfs daken met publieke eigenschappen werden verkocht aan energieopwekkende bedrijfjes.
Niet onafhankelijk

Toch kan het dorp niet zonder de energieleveranciers. Het probleem is namelijk dat er dagen zijn dat het bewolkt is en weinig wind staat. Dan moet het dorp toch energie afnemen. Het net van Duitsland moet nog slimmer worden om dit op te kunnen vangen. Dit moet er voor zorgen dat als er op een plek minder wordt gegenereerd vanaf andere plekken het overschot aan energie wordt aangeleverd. De overstap van energie van fossiel naar duurzaam komt dus langzaam opgang maar Rethem heeft ook een ander positief iets opgemerkt. Door de vele investeringen en zonnepanelen zijn de huizenprijzen en de grondprijzen flink gestegen.