Nederlanders geven niet zoveel om energielabel

Energielabel

Er zijn duizenden aan energielabels uitgegeven in Nederland aan allerlei soorten woningen. Denk aan koop, huur en sociale woningen. Toch weet 60% van de Nederlanders niet wat het energielabel van hun huis is. Dit heeft Nuon uitgezocht. In het noorden van het land is dit ‘ietsje’ beter op 50% van de huiseigenaren zijn op de hoogte van hun label en geven aan een A een B of een C label te hebben. Ook blijkt dat mannen eerder weten wat hun energielabel is dan vrouwen.

Onvrede over het label. Roept om actie!

Mensen zijn niet blij met het label wat ze krijgen. Eén derde van de eigenaren is ontevreden over het label wat ze krijgen. De huiseigenaren gaan goed nadenken en sparen om te investeren in hun woning. Denk bijvoorbeeld aan dubbel glas en zonnepanelen. Veel vinden zonnepanelen nu nog duur, dus het is het waard om te wijzen op de mogelijkheden voor zonnepanelen te huren. Ook denkt 50% van de Nederlanders om meer te investeren in isolatie of een zonneboiler. Op gas besparen is natuurlijk een stuk groter deel van de energierekening. Als je echt wil besparen op de energierekening kan je ook elk jaar overstappen van energieleverancier.

Hoe bespaar je op je energierekening?

Als je energie wilt besparen, moet je eens kijken hoeveel apparaten aan blijven staan terwijl dit niet nodig is. Een apparaat op standby verbruikt nog steeds stroom. Ga je een nieuw apparaat aanzetten? Kijk dan of je een ander apparaat uit kan zetten. Zo bespaar je al snel meer stroom dan je denkt. Sinds 2008 is een energielabel verplicht bij de verkoop van een woning. Zo worden al snel alle woningen in Nederland een energielabel toegekend. Misschien zelfs wel miljoenen labels aan woningen. De woningen die nog geen label hadden hebben van de regering een ‘voorlopig’ label gekregen. Deze kan later naar een officieel label omgezet worden, als een consulent de woning komt bezichtigen. Sinds 2015 wordt de labelverplichting ook echt gehandhaafd. Een boete van een verkoop zonder label loopt al snel op tot 400 euro.

Geltrekkerij!

Toch is er nog veel ontevredenheid over het label. Het probleem is volgens de huiseigenaren dat de theorie achter de labels te snel veranderd. Was je eerst blij dat je het beste label had, een A, toen kwam er opeens een A+ uit. En daarna zelfs een A++. Hadden ze geld gestoken in de woning en gedacht dat ze het beste label zouden krijgen, kwamen er opeens nieuwe categorieën bij. Hierdoor moesten ze weer opnieuw een label aanvragen. Misschien wel terecht dat ze daarom vinden dat het extra geldtrekkerij is. De labels worden vaak ook niet secuur genoeg behandeld. Een consulent kijkt soms niet goed naar de woning waardoor een woning een slechter energielabel ontvangt dan dat ze verdienen.