Bill Gate over het milieu

Wat is Bill Gate zijn mening over de klimaat verandering? Dat de overheid onbekwaam is. Als er oplossingen gevonden moeten worden, moeten private partijen de zoektocht naar alternatieve energiebronnen overnemen. Zelf neemt hij een stap in zegt dat hij 2 miljard dollar gaat investeren aan onderzoek op duurzame energie.

We kunnen het, met steun van iedereen

Bill Gates neemt zijn verantwoordelijkheid en gaat investeren in hernieuwbare energie. Een belangrijpe stap richting verbetering in een beter leefmilieu is dat de grote landen zoals China en Amerika drastisch moeten minderen met de uitstoot van CO2. Uiteraard moeten er vervangingen gevonden worden. Met alleen private investeringen ga je het niet mee redden. De vrije markt kan er niet genoeg aan verdienen en gaan niet geld erop inleveren om alles te ontwikkelen. Mocht je iets bedenken moet er eerst een horde aan regulaties aan voorbij en dan nóg heb je lang niet iedereen overtuigd dat jou bedenksel even veilig is als een kolencentrale en/of even rendabel.

Kijk bijvoorbeeld naar de medische wereld. De overheid investeert daar fors met 30 miljard dollar per jaar, zodat er nieuwe medicijnen en behandel technieken kunnen worden ontwikkeld. Wat er in duurzame energie gestopt wordt is dan opeens lachwekkend niets. We onderschatten onszelf soms. Kijk naar de ontwikkeling van de atoombom. Deze is supersnel in werking gebracht door het onderzoek en financiering die erin gestopt is. Nu kunnen we de wereld nog redden en verdere schade voorkomen.

Wereldproblemicatie

Eén van de grote problemen is dat de opwarming van de aarde een wereld probleem is. Iedereen is er verantwoordelijk voor en heeft er baat bij dat het aangepakt wordt. Maar juist daarom wijzen sommige overheden naar elkaar. Dat schiet niet op. Er is geen overheid voor heel de wereld en dat is ook niet nodig, want zoveel wereldse problemen zijn er ook niet. Toch wordt het lastig om het wereldwijd acceptabel te maken. De arme landen die geen geld hebben voor zonnepanelen op hun daken kan je niet gaan eisen dat ze dure investeringen gaan doen of overstappen naar een energieleverancier die alleen groene energie opwekt. Dat is onrealistisch. Door onderzoek zijn er misschien wel goedkope betere alternatieven te vinden. Alleen daar is meer geld voor nodig.